Dagligdagen

DAGLIGVARER
Grønlandske produkter som rensdyr-, moskus-, sæl- og hvalkød samt fisk og rejer er billige sammenlignet med tilsvarende produkter i Danmark. Andre typer kød koster det samme som i Danmark. 

Friske grøntsager er noget dyrere, men butikkerne har ofte gode tilbud og i øvrigt et godt udvalg af almindelige grøntsager. Frisk mælk er meget dyrt men de fleste klarer sig fint med det langtidsholdbare.

Almindelige danske kolonialvarer kan købes til dansk pris, men frugt, grøntsager, tobak og alkohol er væsentligt dyrere end i Danmark.

FORRETNINGSLIVET
Med 15.000 indbyggere er Nuuk Grønlands største by med et godt forretningsliv, og butikkerne er meget velassorterede. Du finder stort set de samme varer som i Danmark, men prisniveauet er for nogle varegrupper højere. Dertil kommer, at der ikke er discountbutikker som Netto eller H&M.

KAN JEG FORSTÅ GRØNLÆNDERNE, OG KAN DE FORSTÅ MIG?
De fleste grønlandske indbyggere i Nuuk er dobbeltsprogede, og du vil ikke få problemer med at klare dig på dansk.

Hvordan holder jeg kontakten til Danmark?
Du kan let holde kontakt med dem derhjemme. Foruden almindelig post er e-mail og Skype, eller Skypelignende tjenester, gode måder at holde kontakt på. Du kan læse mere om priser på internet og telefoni hos Tele Greenland.

PENGE
Som du sikkert ved, bruges der danske kroner i Grønland. Der er banker, hvor du kan oprette konti, hævekort osv. Du kan også nøjes med dit Dankort, som kan bruges overalt, ligesom alle almindelige kreditkort kan bruges i Grønland.

MOMS
Der er ikke moms på varerne i Grønland, og det betyder, at du kan handle moms-frit i Danmark, inden du flytter derop. Varerne skal blot indføres til Grønland inden tre måneder efter du har købt dem. Der er forskellige rutiner vedr.  momsrefusion, så spørg i butikken hvordan du ordner det.
Man skal være opmærksom på, at der er seperate grønlandske afgifter på nogle produktgrupper; eksempelvis spiritus.

SKOLE OG SKOLEPASNING
Det år barnet fylder 6 år indtræder undervisningspligten. Der er ingen problemer med skoleplads og pasning efter skoletid. Der er ingen skoler eller klasser, der udelukkende har danske elever, og undervisningen foregår på grønlandsk og dansk. De danske børn bliver også undervist i grønlandsk. Som et resultat af stor lærermangel i Nuuk er der mange danske lærere, hvilket betyder at undervisningen ofte foregår på dansk.
Der er desuden både gymnasium og handelsskole i Nuuk.


PRISER DAGLIGVARER:

 • En pakke Kærgården koster 15 kr.
 • En liter flyfrisk mælk koster 44 kr.
 • En liter langtidsholdbar mælk koster 9 kr.
 • 10 stykker frugt koster 25 kr.
 • ½ liter cola koster 11 kr. + pant
 • 1 pose Haribo koster 25 kr.

 

NYTTIGE LINKS 
Skal du have oprettet telefon og internetforbindelse er det TELE, du skal have fat i:

Tele Greenland
www.tele.gl

Vidste du, at...

 •  

  Arctic Group beskæftiger mere end 150 medarbejdere, fordelt på 3 lande.

 •  

  Arctic Groups salgskonsulenter årligt tilbagelægger mere end 400.000 km for at komme på besøg hos vores kunder i Grønland, på Færøerne og på Island.

 •  

  Arctic Group er registreret som både dansk og grønlandsk virksomhed. Derfor betaler vi selskabsskat i begge lande.

GSAT_Logo_hvid

Arctic Group

Arctic Import

Arctic Group A/S - Langerak 17 - Postboks 8220 - DK-9220 Aalborg Øst - Tlf. +45 96 32 19 00 - Fax +45 96 32 19 10

© 2010 Arctic Group A/S