Fakta

Grønland er kontrasternes land – det er et møde mellem vinter og sommer, lys og mørke, det golde nord og det grønne syd. Det er et land i rivende udvikling mod informations-samfundet samtidig med, at det er dybt forankret i sin kultur og historie, hvor århundredegamle traditioner holdes i hævd.
Grønland er verdens største ø, 2.166.086 km2, og er beliggende på det nordamerikanske kontinent. Afstanden på tværs af Grønland, fra øst til vest, er 1.050 km. Fra nord til syd er afstanden 2.670 km., hvilket svarer til afstanden fra Skagen til Tunis. Størrelsen betyder, at der er store forskelle fra nord til syd, fra øst til vest og fra egn til egn.


TID
Grønland spænder over fire tidszoner, men praktisk taget hele Grønland benytter GMT-3, det vil sige fire timer efter dansk tid.

NORDGRØNLAND
I Nordgrønland er naturen gold, og kuldegraderne er ekstreme. Om vinteren fryser havet til is, og det gør det muligt at køre på hundeslæde til langt hen på foråret. I sommerhalvåret kan man opleve den berømte midnatssol, og jo længere mod nord man kommer, jo længere er perioden med midnatssol. Helt oppe i Qannaaq er der midnatssol i cirka fem måneder om året, men altså også en tilsvarende periode om vinteren, cirka fire måneder, hvor solen slet ikke står op. Det betyder ikke, at der er sort nat hele døgnet, idet solen står lige under horisonten og oplyser himlen og skyerne en del af døgnet.

VESTGRØNLAND 
I Vestgrønland ligger de såkaldte ”åbentvandsbyer”, det vil sige, at havet ikke fryser til is om vinteren. Det giver gode betingelser for fiskeri året rundt. Samtidig betyder det også gode betingelser for skibstransport og fragt af gods. De enorme fjordsystemer og skærgårde er et specielt kendetegn for hele den region.

SYDGRØNLAND
Sydgrønland kan betegnes som det ”grønne” Grønland, for i sommerperioden er det det frodigste område i hele landet. Her kan stort set hele Grønlands flora opleves. Vinterperioden er relativ mild og om sommeren er en temperatur på 16-18 grader ikke unormalt. Disse forhold muliggør at drive landbrug og holde får, som ikke er muligt andre steder. Sydgrønland oplever i perioder af foråret og sommeren storis, som kan afskære byer og bygder fra skibsforbindelser.

ØSTGRØNLAND 
I Østgrønland kommer man tættest på det oprindelige Grønland. Denne del er isoleret i den forstand, at havet er frosset til is i vinterperioden. Samtidig præges foråret og sommeren af et bredt bælte af storis, som driver med strømmen.

Cirka 85% af Grønland er dækket af is. Det isfrie land ligger langs kysten, hvor man finder de grønlandske byer og dermed størstedelen af Grønlands befolkning. Langs kysten er befolkningen bosat på mindre end 100 beboede steder, spredt over et område, der i luftlinie svarer til afstanden mellem Oslo og Sahara. Hver by og hver bygd er således et samfund i sig selv.

VEJRET 
Vejret i Nuuk er barskt med megen blæst og om vinteren også sne og is. Gennemsnitstemperaturen ligger på -10 celcius om vinteren (uden chillfaktor) og ca. 10 om sommeren. Det skal retfærdigvis siges, at vejret ofte føles varmere fordi luften er meget tør. Om vinteren bør du ruste dig med en varm, vind- og vandtæt vinterjakke, vandtætte og skridsikre støvler, overtræksbukser, hue, vanter og halstørklæde. Om sommeren kan du nøjes med en almindelig sommerjakke, men det er yderst sjældent, at sandalerne kommer frem.  

Læs mere om det grønlandske vejr på DMI. I modsætning til hvad mange tror, så er der ikke koldt og mørkt størstedelen af året i Grønland. Den Grønlandske sommer byder på lange lyse nætter og pragtfulde, varme dage, hvor solen ofte skinner fra en skyfri himmel. Bortset fra de aller- koldeste måneder, som er februar og marts, byder vinteren oftest på flotte frostklare dage med høj himmel og sol.

BEFOLKNING
Man har bevis for, at der har boet mennesker i Grønland i cirka 5000 år. Befolkningen er inuitter – beslægtet med inuitterne i Canada og Alaska, som oprindeligt stammer fra Centralasien. Folket, som var et nomadefolk, fulgte deres bytte og har på den måde gennem tusindvis af år bevæget sig fra Centralasien op over Beringstrædet, gennem Alaska og Canada for til sidst at ende i Thule i det nordligste Grønland. Herfra har de spredt sig til resten af Grønland.

INDLANDSIS
Hvis der er noget, som Grønland er kendt for, så er det indlandsisen. Indlandsisen dækker et kolossalt område på ca. 2500 km fra nord til syd og ca. 1100 km. fra øst til vest. Visse steder er indlandsisen mere end 3,5 km tyk, og hvis al isen smeltede ville vandstanden i verdenshavene stige mellem 6 og 7 meter.

I 1888 krydsede polarforskeren Fritjof Nansen som den første indlandsisen, og han gjorde det på ski. I dag er der mange eventyrere, som gør ham turen efter. Men turen henover isen er ikke ufarlig, og der kræves specielle tilladelser, inden man kan begive sig ud på den farefulde færd.

NORDLYS
En fascinerende oplevelse i Grønland er lysfænomenet nordlys. Nordlys opstår, når partikler fra solen indfanges af jordens magnetfelt og tiltrækkes af de magnetiske poler. Når partiklerne støder sammen med atmosfærens molekyler udsender de lys i forskellige farver, som bølger hen over nattehimlen. Fænomenet er særligt smukt og storslået i Grønland på grund af beliggenheden nær den magnetiske nordpol.

HUNDESLÆDE
Hundeslæden er stadig et vigtigt og sikkert transportmiddel om vinteren i Østgrønland og nord for polarcirklen. Derimod må der ikke holdes slædehunde syd for polarcirklen. Slæderne trækkes af et spand på mellem 8 og 15 hunde. Slæden er bygget af træ, som er surret sammen uden brug af søm og skruer. Det betyder, at slæden kan arbejde og give sig uden at gå i stykker, når det går i høj fart over ujævnt og uvejsomt terræn.


TAL & FAKTA

 • Grønland er tidsmæssigt 4 timer bagefter den danske tid.
 • De koldeste måneder er februar og marts.
 • Grønland er verdens største ø.
 • 85% af Grønland er dækket af is.
 • Indlandsisen dækker et område på 2500 km x 1100 km.
 • Nogle steder er indlandsisen mere end 3,5 km tyk.
 • Der bor 57.000 mennesker i Grønland.
 • 83% af dem er bosat i en af de 18 grønlandske byer.
 • I Grønland har en kommunesammen-lægning i 2009 resulteret i at der findes 4 storkommuner. 
 • Transporten mellem de Grønlandske
byer foregår til vands eller i luften.
 • Der har boet mennesker i Grønland i ca. 5000 år. 
 • Selvom hundeslæden er et vigtigt transportmiddel i Grønland, må der ikke holdes slædehunde syd for polarcirklen. Her holder man nemlig almindelige hunde, og de to racer må ikke blive blandet, for så vil slædehundene ikke være stærke nok til at klare sig under de kolde temperaturer og forhold de lever under.  

 

Vidste du, at...

 •  

  Arctic Groups salgskonsulenter årligt tilbagelægger mere end 400.000 km for at komme på besøg hos vores kunder i Grønland, på Færøerne og på Island.

 •  

  Arctic Group er registreret som både dansk og grønlandsk virksomhed. Derfor betaler vi selskabsskat i begge lande.

 •  

  Arctic Group beskæftiger mere end 150 medarbejdere, fordelt på 3 lande.

GSAT_Logo_hvid

Arctic Group

Arctic Import

Arctic Group A/S - Langerak 17 - Postboks 8220 - DK-9220 Aalborg Øst - Tlf. +45 96 32 19 00 - Fax +45 96 32 19 10

© 2010 Arctic Group A/S